Press "Enter" to skip to content

5 pași către ZERO WASTE LIFESTYLE

Așa cum mă aștept, cred că mulți dintre voi au auzit prin media termenul de zero waste lifestyle care a devenit atât de popular în ultimul timp încâr unii s-ar putea să nici nu-l mai ia în serios. Adevărul este că, THERE’S NO PLANET B, cel puțin pentru moment.

Nu știu despre voi, însă eu obișnuiam să nu mă gândesc (și poate uneori încă o fac) la consecințele pe care le au acțiunile mele, de încălzire globală nici nu mai vorbim era de domeniul SF-ului iar faza cu reciclatul n-am prea luat-o în considerare ummm… niciodată. Și acum să va aud BAD HUMAN. Știu și e ok, schimbarea nu se produce peste noapte.

Iar ca să vă dau doar câteva exemple de acțiuni iresponsabile pe care obișnuiam să le fac spunându-mi în sinea mea că sunt perfect normale și că ceea ce fac eu n-are cum să schimbe ceva din ceea ce se întâmplă…

  1. În primii doi ani de liceu am mâncat absolut orice mâncare gătită în casă sau cumpărată exclusiv în farfurii de unică folosință din plastic (și aici apare bomboana de pe colivă, cum se spune) cu tcâmuri de unică folosință din plastic. Pentru mine reprezenta un chin și o pierdere de timp spălatul vaselor și găsisem o soluție eficientă din punctul meu de vedere.
  2. Foloseam șervețele demachiante în prostie și pentru orice. Ștergeam cu ele machiajul de pe mână atunci cand încercam să mă decid ce culoare de ruj să port în ziua respectivă, ștergeam chiar si rezidurile de machiaj din trusa de machiaj cu care călătoream și le foloseam uneori și să îmi curăț măsuța de machiaj. Nu știu câți dintre voi sunt la curent cu faptul că șervețelele demachiante pe care, probabil că, toate le folosim au nevoie de cel puțin 100 de ani pentru a se descompune.
  3. De fiecare dată când mergeam la un magazin, fie el supermarket, second hand sau alte tipuri, cumpăram sau acceptam o plasă nouă. Ceea ce înseamnă că, probabil, de fiecare dată cand ajungeam acasă și aruncam plasa la gunoi contribuiam la plasticul adunat în oceane. Oceanele noastre sunt un cimitir al plasticului, peste 12 milioane de tone de plastic ajungând in oceane în fiecare an.

Da, cifrele sunt înfricoșătoare și poate în timp ce citești asta simți o urmă de vinovăție, însă, după cumspuneam, schimbarea nu se produce peste noapte așa că eu propun să începem cu lucruri aparent mărunte, dar care, în timp, vor face cu siguranță diferența.

1. Scapă de pungile de plastic

În momentul de față sunt multe variante de plase făcute din material textil cu care poți înlocui pungile de plastic pe care obișnuiești să le cumperi atunci când mergi la cumpărături. De exemplu, de fiecare dată când merg la magazine de tip second hand, unde obișnuiam să primesc câte o pungă de plastic pentru fiecare curea pe care o cumpăram, iau cu mine o plasă din material textil, de îndată ce am plasa plină sunt gata să merg acasă și să mă bucur atât de noile achiziții cât și de faptul că oceanele vor scăpa de cele câteva plase din plastic pe care le-aș fi aruncat, oricum, imediat la gunoi.

2. Nu mai folosi șervețelele demachiante pentru orice

Personal mi-ar fi aproape imposibil să renunț la șervețelele demachiante, chit că în ultimul timp au apărut în online multe variante sustenabile de tip DIY cu care ar putea fi înlocuite. Totuși, am început să le folosesc doar atunci când este neapărat necesar de exemplu atunci când vin dimineața obosită de la o petrecere sau în perioadele în care sunt plecată fie în vacanță fie altundeva.

3. Spune Nu, mulțumesc atunci când ți se ofera un pai alături de băutura comandată

Știu că paiul a reprezentat partea favorită în copilărie când mergeam la o terasă și îmi comandam ceva de băut, dar adevărul este că nu are utilitate și tot ceea ce face este să contribuie la cele 12 milioane de tone de plastic din oceanele noastre. O altă alternativă pentru paiul de plastic este să îți cumpărați paie făcute din metal, însă asta rămâne să decizi tu dacă este o necesitate sau nu.

4.Spală hainele doar atunci când este absolut necesar

Probabil că nu pare o acțiune cu impact major, însă după fiecare spălare hainele sintetice lasă particule de plastic, în special puloverele. Nu spun să nu îți mai speli hainele, nu! Ce vreau să spu este că, sunt sigură că poți purta un pulover de mai multe ori, nu doar o singură data, dacă nu este cu adevarat murdar, desigur.

5. Dă o șansă magazinelor second hand

Cred că în anul 2018 nu mai este o rușine să recunoaștem că multe dintre noi, fashionistele, frecventăm magazinele second hand, dar pentru mulți oameni pare să fie un subiect sensibil, să spunem așa. Adevărul e că, în perioada în care trăim moda pare să se schimbe săptămânal, motiv pentru care este aproape imposibil să ținem pasul cu trend-urile, iar din încercarea de a fi mereu la modă uităm până la urmă de majoritatea lucrurilor pe care le cumpărăm și pe care le purtăm o dată sau de două ori.  Magazinele de tip SH îți vin în ajutor, iar acum este cea mai potrivită perioadă în care să cotrobăi prin ele pentru că majoritatea hainelor care acum sunt în trend le poți găsi în SH-uri, la prețuri mult mai bune și fabricate din materiale de calitate. Pe lângă faptul că este un mod de a recicla moda, este și o modalitate de a economisi bani.

Gata cu lecția pe ziua de azi, sper că ești mai conștient de ceea ce se întâmplă în jurul tău și nu uita că fiecare acțiune pe care o întreprinzi iși va lasa amprenta undeva.

Picture from Construction Carribean

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *